Vragen die u misschien heeft over osteopathie

Het doel van de behandeling is uiteraard het verminderen van uw klachten. We kunnen niet garanderen dat u dit ook direct na een behandeling merkt. Veel mensen merken wel verlichting van de klacht na een behandeling maar soms neemt dat meer tijd in beslag. We houden hiermee rekening wanneer u op een vervolgconsult komt.
Ook is het mogelijk om na de behandeling tijdelijk een verergering van de klachten op te merken. Zelfs andere symptomen die niet lijken te passen bij uw eigen klachten kunnen voorkomen. Denk hierbij aan hoofdpijn, emotionele veranderingen, spierpijn of veranderingen in de cycli (slaap/waak, menstruatie, etc.). Dit is niet iets waar u zicht zorgen om hoeft te maken. Misschien loopt u al maanden tot zelfs jaren met een bepaalde klacht voordat de osteopaat wordt ingeschakeld. Deze probeert dan met zo min mogelijk behandelingen om uw lichaam weer in balans te krijgen. Weefsels die vastzaten worden losgemaakt en hierbij komen afvalstoffen vrij in het lichaam. Geen wonder dat het lichaam daar last van krijgt. Deze ‘bijwerkingen’ van de behandeling verdwijnen meestal binnen 24 uur, maar maakt u zich nog geen zorgen als het een paar dagen duurt.

1. Stressklachten

Het is waar dat bijna iedereen in meer of mindere mate last heeft van stress. Sommige mensen kunnen erg goed met stress omgaan terwijl anderen het hier erg moeilijk mee hebben. Hier hoeft u zich absoluut niet voor te schamen. Het is fijn om te weten dat wij gespecialiseerd zijn in het behandelen van stress-gerelateerde klachten. We zorgen ervoor dat het neurovegetatief zenuwstelsel weer in balans komt. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat de organen aanstuurt en autonoom werkt. Je hebt hier, met andere woorden,  geen bewuste invloed op.

Klachten die met stress gepaard gaan kunnen psychosomatisch zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan angstaanvallen, hyperventilatie, spanningshoofdpijn, tandenknarsen of vage abdominale symptomatologie (klachten in de buikstreek). Ook nek- en rugproblemen, maag- en darmklachten, hartkloppingen en slapeloosheid kunnen een gevolg van stress zijn.

2. Verminderde doorbloeding

Indien u last heeft van verminderde doorbloeding van uw hele lichaam, of bepaalde delen daarvan kan de osteopaat mogelijk helpen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het hebben van koude handen. Bijna iedereen kent wel iemand die hier last van heeft. Onze osteopaten zijn gespecialiseerd in het behandelen van de klachten die veroorzaakt worden door een verminderde doorbloeding.

Waar we voornamelijk bij kunnen helpen zijn hemorroïdale aandoeningen graad 1, ook wel aambeien genoemd, constipatie en irritable bowel syndrome klachten en hoofdpijn, bijvoorbeeld inspanningshoofdpijn. Een geval apart is het behandelen van extreme moeheid en zwaartegevoel. Hierbij is het van belang dat bij een (huis)arts ernstige pathologieën, zoals bijvoorbeeld de ziekte van lyme en schildklierproblemen, zijn uitgesloten.

3. Bewegingsbeperkingen van alle gewrichten

Wij richten ons voornamelijk op het behandelen van problemen die te maken hebben met bewegingsbeperkingen. Dit kan heel divers zijn en te maken hebben met vele delen van het lichaam, zowel armen en benen als hoofd, nek en organen. We specialiseren ons daarbij in twee categorieën: Het direct oplossen van bewegingsbeperkingen van het bewegingsapparaat en het oplossen van bewegingsbeperkingen van het bewegingsapparaat waardoor symptomatische klachten van het longsysteem en darmstelsel worden veroorzaakt. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Laten we beide categorieën even toelichten.

Problemen die we simpelweg ‘bewegingsbeperking van het bewegingsapparaat noemen’ kunnen bijvoorbeeld het thoracic outlet syndroom zijn. Dit is een uitstralende pijn vanuit de schoudergordel naar de bovenste extremiteiten (schouder- arm- en handregio). Verder kunnen bewegingsbeperkingen, pijnen of acute blokkades van de gewrichten optreden: tendinitis (peesontsteking), bursitis (slijmbeursontsteking), en kapsuloligamentaire instabiliteit of rigiditeit. Ook aspecifieke lage rugklachten zoals lumbago (pijn in de onderrug of lende) en ischialgie (zenuwpijn in de rug tot het been) vallen onder bovenstaande noemer. Nek- en schouderpijn vatten we samen onder de term cervicobrachialgie en klachten ten gevolge van foutieve gangbeweging kunnen shin splints (pijn in scheenbenen) en patellofemorale conditis (pijn bovenop de knie) zijn.

Eerder genoemde bewegingsbeperkingen van het bewegingsapparaat waardoor symptomatische klachten van het longsysteem en darmstelsel worden veroorzaakt kunnen worden onderverdeeld in vier delen: kortademigheid, hyperventilatie, dysfagie en darmproblemen. Dysfagie is moeite bij het slikken en kan bij zowel volwassenen als kinderen en pasgeborenen voorkomen.

Het is altijd belangrijk dat het lichaam goed functioneert maar wanneer u zwanger is wordt dit nog belangrijker. Uiteraard wilt u zoveel mogelijk bewegingsvrijheid behouden. Osteopathie kan u hierbij zeker helpen. Door bepaalde technieken te gebruiken wordt het bekken zo mobiel mogelijk gehouden. Hierdoor kunt u goed bewegen en heeft de baby meer ruimte.

Ook wanneer u tijdens de zwangerschap klachten ervaart, bijvoorbeeld aan het bewegingsstelsel, kan osteopathie helpen. Denk hierbij aan verlichten of verhelpen van nek- en schouderklachten, rug- been- en bekkenklachten, bekkenbodemklachten, harde buiken, misselijkheid, problemen met spijsvertering en hoofdpijnklachten.

Ook direct na de zwangerschap is osteopathie een goede manier om weer in balans te komen. Mogelijke klachten na de zwangerschap zijn pijnklachten in de rug en/of bekkenregio, klachten van de stuitregio, nek- en schouderklachten, slapende handen, urineverlies, bekkenbodemproblemen, darmklachten of blaastonstekingen. Hier kan de osteopaat u zeker bij helpen. Op die manier herstelt u zo spoedig mogelijk en kunt u optimaal genieten van uw baby.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt: osteopathie bij vruchtbaarheidsproblemen. Toch is het zo dat wanneer het u en uw partner niet lukt om zwanger te worden een bezoek aan de osteopaat kan helpen. Het is mogelijk dat er verklevingen in de onderbuik zijn door operaties of ontstekingen. Hierdoor is de doorbloeding van eierstokken en baarmoeder niet optimaal. De kans om zwanger te worden wordt hierdoor verminderd. Met behulp van manuele technieken worden de verklevingen vermindert en de doorbloeding verbeterd. Op deze manier is het lichaam klaar voor een zwangerschap.

Een zwangerschap kan het mooiste zijn dat u ooit heeft meegemaakt. Aan de andere kant loopt het vaak niet helemaal vlekkeloos. Rugklachten, maagzuur en hoofdpijn zijn veelgenoemde klachten tijdens de zwangerschap. Het is niet gek dat er klachten ontstaan: uw hele lichaam wordt immers beïnvloed door de zwangerschap. Een osteopaat kan u helpen de zwangerschap zo goed mogelijk te doorstaan en helemaal klaar te maken voor de bevalling.

Een geval apart is de bekkeninstabiliteit. Door de hormonale veranderingen in het lichaam worden onder andere de gewrichtsbanden in het hele lichaam verweekt, zodat het bekken flexibel genoeg is om tijdens de bevalling het kind door te laten. Door het gewicht van de baby en de extra stress kunnen rugklachten en bekkenklachten optreden. Vooral bij het traplopen kunt u pijn aan de voorzijde van het bekken ervaren. De manuele technieken van de osteopaat kunnen u helpen de klachten te verlichten.

In principe niet, u mag gewoon uw normale kleding aanhouden. Voor de osteopaat en uzelf is het fijn om gemakkelijke en zo los mogelijk zittende kleding te dragen. Het is mogelijk dat de osteopaat u vraagt om een kledingstuk uit te trekken omdat het een bepaalde handeling moeilijk of onmogelijk maakt. U heeft echter altijd zelf de keus om hiermee in te stemmen, het te weigeren of eerst om meer uitleg te vragen.

Allereerst beantwoorden we de vraag: wat is ‘kraken’? Bij kraken worden de gewrichten gemanipuleerd. In principe kunnen de osteopaten dit volledig veilig doen aangezien het een onderdeel van de opleiding is. Toch kiezen wij ervoor om deze techniek niet zo vaak toe te passen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een techniek die minder belastend is voor het lichaam.

Onze osteopaten worden speciaal opgeleid door professoren die verbonden zijn of waren aan de Universiteit van Gent. Een aantal van de medische basiskennis-vakken die zij gevolgd hebben zijn anatomie, neurologie, biochemie, embryologie, histo- en cytologie en fysiologie. Deze basiskennis van het menselijk lichaam is een conditio sine qua non (Latijn: voorwaarde zonder welke (het gevolg) niet (zou ingetreden zijn)) om osteopathie op een goede manier te beoefenen.

We maken gebruik van basisprincipes die zo holistisch zijn dat het eigenlijk onmogelijk is om de strategie om een lichaam te behandelen te veranderen. Zelfs voor wetenschappelijke doeleinden doen we dit niet, dit zou afbreuk doen aan de kracht van de behandeling.

Bij osteopathie komen geen apparaten of meetinstrumenten kijken. Het gaat puur om de persoonlijke interactie tussen twee mensen. Dat we geen meetinstrumenten gebruiken betekent wel dat het moeilijk is om resultaten te meten. Hier gaat het dan ook niet om. Het belangrijkste is dat u zich beter gaat voelen. het resultaat is dus een vermindering of zelfs verdwijning van de pijn, meer bewegingsvrijheid voor u en het ervaren van een rustiger lichaam en rustigere geest.