Osteopathie kan bijdragen aan een goede gezondheid van uw baby of kind. Het is volledig veilig en er zijn geen onnodige bijwerkingen te bespeuren. Meestal wordt na 2 of 3 behandelingen al resultaat geboekt. Als er redelijke klachten zijn is het soms nodig om meer dan 3 behandelingen uit te voeren.

Wanneer kan osteopathie helpen?

Een van de oorzaken van problemen bij baby’s kan een moeilijke bevalling zijn. Als de bevalling om wat voor reden dan ook niet zo ging zoals het hoort kan de baby hier last van hebben. Mogelijke klachten waarbij osteopathie kan helpen zijn voorkeurshoudingen van hoofd of romp, onregelmatig of afgeplat schedeltje, overstrekken, niet kruipen of laat lopen, achterblijvende motorische ontwikkeling of spanning en stijfheid in romp, armen en benen en het kiss-syndroom.

Verder kan osteopathie helpen bij interne problemen van bijvoorbeeld het maag- darmstelsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan problemen met zuigen of slikken, darmkrampjes, overmatig spugen, keel- neus- en oorproblemen, obstipatie en moeite met boeren. Ook bij meer mentale problemen zoals slaapproblemen en langdurig huilen kan osteopathie helpen. Ten slotte is ook verbetering van klachten te zien bij eczeem en allergieën, en astma.

Bij iets oudere kinderen kan een osteopaat soms ook vele betekenen. Als een kind door wat voor reden dan ook niet goed in zijn vel zit kan de osteopaat helpen om een kind weer goed in balans te krijgen. Naast de bovengenoemde klachten die van toepassing zijn kan er ook geholpen worden bij klachten na valpartijen, gedrags- en leerproblemen, bedplassen en zindelijkheidsproblemen, hoofdpijn, buikpijn, kaakproblemen, scoliosis (scheve rug) en ontwikkelingsproblemen.

Wat kunt u doen om te helpen?

Het is altijd toegestaan om uw baby of kind gerust te stellen. Hierbij kan een speeltje of speen van thuis goed helpen. Dit mag dus allemaal meegenomen worden. Het is ook toegestaan om een flesje of iets anders om te drinken mee te nemen. Alles om uw kind zo rustig mogelijk te kunnen behandelen.

Hoe gaat de osteopaat te werk?

Met zijn of haar handen gaat de osteopaat het hele lichaam van de baby of het kind langs. Schedel, nek, rug, bekken en buik staan hierbij centraal. Heel subtiel en zacht zal hij of zij verschillende handgrepen gebruiken die voor de baby of het kind erg aangenaam voelen. Bij baby’s worden nooit manipulaties of ‘kraken’ van gewrichten toegepast.